160 van 203 items
Judith Abels

Mechanisch ballet ontwerpen

Judith Abels

  • groep: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, speciaal onderwijs
  • duur: 1x een dagdeel of 2x 1,5 uur of op maat.
  • genre: Drama
  • locatie:op school
  • gezelschap: Judith Abels

Bauhaus kunstenaar Oskar Schlemmer maakte een ballet in 1912 waarin balletdansers, meer op machines gingen lijken. Triadisches Ballett. De mens als machine ontworpen door Schlemmer meer dan 100 jaar geleden en nog steeds is het futuristisch, al komende maanpakken en star wars kostuums in de richting.

Judith neemt de groep mee naar kunstenaars uit de Bauhaus periode en hun tijdsgeest. Via bouwkunst, schilderijen en beeldhouwwerken komen we terecht bij het menselijk lichaam.

Met een stuk film uit de opnieuw uitgevoerde dans Triadisches Ballett.

Door onderzoek te doen naar materialen, wiskundige vormen en kleurgebruik, maken we bewustere keuzes voor het ontwerpen van een kostuum voor een gezamenlijk ballet/ beeldend theater met ons eigen lichaam als mechanisch bewegende vormen. Deze les is per groep aan het werk en denk niveau aangepast.

Je leert een kostuum voor een geometrisch en mechanisch Ballet te ontwerpen.

-2-dimensioneel een schets ontwerp maken op papier met menselijk lichaam en geometrische vormen of met blokken en geometrische vormen van de kleuters.

3-dimensionaal ga je aan de slag met het ontwerpen met bestaande materialen.

Dit ballet wordt niet zoetsappig, of voor meisjes, maar stoer, scherp, beperkend in bewegingsvrijheid, we lijken wel machines…

...die meneer Schlemmer gaf mensen in de 20e jaren van de vorige eeuw, al een klein inkijkje in de wereld ver in de toekomst.

 

Telefoon: 06 15076157
Email: abelseiland@gmail.com
www.judithabels.nl

 


© 2022 - Huis 73