133 van 202 items
verhalenverteller

Mijn Verhaal: verhalen vertellen

Verhalenverteller - Mieke Aalderink

  • groep: 4, 5, 6, 7, 8, speciaal onderwijs
  • duur: 60 min. of meer
  • genre: Drama
  • locatie:op school
  • gezelschap: Verhalenverteller - Mieke Aalderink

EEN EIGEN VERTELLING VAN BEGIN TOT EIND
Verhalenverteller Mieke Aalderink leidt leerling en leerkracht rond in de inspirerende en wonderlijke wereld van het verhaal.

Doel
De leerlingen maken kennis met ‘verhalen vertellen’, genieten van een verhaal en ontdekken dat een verhaal meer is dan een hoeveelheid woorden en zinnen.

Doelgroep
Basisonderwijs

Uitdaging
De leerlingen maken en vertellen een verhaal. Ze luisteren naar en waarderen de verhalen van anderen. Ze gaan op zoek naar meer en lezen.

Start
Elke workshop start met een kort verhaal (een mini-voorstelling). Dit kan aansluiten bij het thema van het moment, zodat er verbinding ontstaat met de actualiteit in de klas.

De workshop
Er wordt aandacht besteed aan literaire conventies als verhaalstructuur, de ontwikkeling van de personages, de setting van de gebeurtenissen: het verhaal. Door stem- en speloefeningen wordt kennis gemaakt met de theatrale kant van het verhaal: de vertelling. Aan het eind van de les(sen) hebben ze van een verhaal een vertelling gemaakt.

Werkvormen
Improviseren, schrijven, filosoferen, samenwerken, dramatiseren, vertellen, logisch redeneren.

Hulpmiddelen
Korte verhalen, Storycubes, verhalenkaarten, de mindmap, een verhalenketting e.a.

In actie
De leerlingen luisteren naar een vertelling en ontdekken dat naast woorden en zinnen ook beweging, stemgebruik en mimiek ertoe doen. Er wordt aandacht besteed aan verhaalstructuur, verhaallijn, verhaalelementen als tijd en ruimte. Personages worden uitgewerkt, beschreven en gespeeld. Er wordt gewerkt aan stem, beweging en mimiek. Emoties in het verhaal komen daarbij vanzelfsprekend aan bod. De leerlingen krijgen tools in handen die het inzicht in teksten vergroten.

Aan het eind vertellen de leerlingen hun eigen verhaal


 

 

Meer info en reserveren: Mieke Aalderink
Telefoon: 073 5324554 / 06 50402386
E-mail: mieke.verhalen@home.nl
Website: www.verteller.com

 


© 2021 - Huis 73